Blog Agressie in de Zorg

In deze blog willen we u graag bijpraten over wat er opvalt binnen de praktijk van onze trainingen. Waar lopen mensen tegenaan? Wat krijgen ze aan nieuwe inzichten? Hoe maak je een slag in je eigen aanpak en gedrag? Lees hier meer!Training 22-03-2018
The Sound of Silence

Wie kent deze hit van Simon & Garfunkel (1964, als cover uitgebracht in 2015 door Disturbed)? Het luisteren waard want het is een bijzondere nummer.

Eigenlijk zit er een tegenstelling in de titel want hoe kan de stilte een geluid hebben?

Dat stilte wel degelijk een stem heeft, merk je vooral binnen communicatie. Als je in een vergadering iets zegt en niemand reageert op je. Als je een grap maakt en niemand lacht. Het geluid van stilte kan oorverdovend zijn. Vooral als er grensoverschrijdend gedrag in het spel is. Als de ander je willens en wetens negeert dan komt dat hard aan.

Dit geluid van stilte kun je ook positief inzetten. We kennen allemaal het effect van iemand die je aandachtig aankijkt en stil is terwijl je je verhaal doet. Je voelt je uitgenodigd om nog meer te vertellen.

Daarnaast kan stilte heel goed gebruikt worden bij het begrenzen van gedrag. Als je tegen iemand zegt: ‘Ik vind het niet prettig dat je tegen mij schreeuwt. Ik wil graag dat je daarmee stopt’, en je bent daarna even veelbetekenend stil dan ervaart die persoon aan den lijve dat jij niet verder gaat met de communicatie totdat aan deze voorwaarde is voldaan. Daarmee creëer je niet alleen duidelijkheid, je laat de stilte ook een spiegel zijn voor het gedrag van de ander.Training 15-03-2018
Wel of niet grenzen aangeven aan de cliënt

‘Ja, maar als iemand dwingend naar mij is dan heb ik daar geen last van hoor!’ 

Dit horen we met enige regelmaat van onze deelnemers aan het begin van onze trainingen. Men is, bij eisend gedrag, heel bereidwillig om het probleem op te lossen en er zo voor te zorgen dan de ander weer verder kan. 

Want je hebt best begrip voor de irritatie of de frustratie van de ander. Door meteen te helpen, komt de harmonie terug en is iedereen tevreden.

De andere kant van de zaak is dat je ook iets bewerkstelligt wat je misschien niet wilt. De persoon die dwingend naar jou reageert en krijgt wat hij of zij wil, leert dan dat het loont om dwingend gedrag te vertonen. Want daarop volgt de beloning: jij gaat voldoen aan het eisende gedrag. Ook zal deze persoon zich een volgende keer naar je collega toe ook eisend opstellen want dat werkt toch?!

Door eisend en dwingend gedrag te stoppen, ontstaat er wederzijds respect over hoe je met elkaar omgaat en wat de gedragsregels zijn binnen de organisatie. En er ontstaat helderheid over wat er nu werkelijk aan de hand is. Daar hebben jij en de cliënt niet alleen profijt van maar ook je collega’s.


Ga naar de Agressietrainingen van Agressie in de Zorg

Ga voor vragen en vrijblijvend contact naar contactformulier

Ik ben Rina van der Meulen, eigenaar en trainer van Agressie in de Zorg. Na jaren lange leidinggevende ervaring in de zorg, besloot ik, samen met een team van enthousiaste trainers en acteurs, de agressie in de zorg aan te pakken. Graag maken we kennis met de individuele vraag die er bij u ligt.                   

M 06 28174474

rina@agressie-in-de-zorg.com 

Onze trainingen zijn geaccrediteerd bij V&V Nederland.

www.intratu.nl   Training & Coaching Communicatie en gedrag